Ik ben goed in genieten

Alles wat je moet weten over Pommery Champagne

Pommery champagne

Pommery Champagne is een wereldberoemde champagneproducent, gevestigd in Reims, Frankrijk. Het Huis van Pommery werd in 1858 opgericht door Alexandre Louis Pommery. Onder leiding van Louise Pommery, de weduwe van Alexandre, groeide het bedrijf uit tot een van de grootste producenten van champagne in Frankrijk. Vandaag de dag wordt de Pommery Champagne nog steeds geproduceerd in Reims en is verkrijgbaar in meer dan 100 landen over de hele wereld. Het bedrijf produceert een breed gamma champagnes, van instap brut tot luxueuze vintage cuvées. Pommery is ook een van de weinige champagnehuizen die een Rosé Champagne produceert. In deze blog lees je alles wat je moet weten over dit speciale champagnemerk. 

 

De geschiedenis van Pommery Champagne

Pommery Champagne werd in 1858 opgericht door Alexandre Louis Pommery. Voordat hij zijn eigen champagnehuis begon, werkte Alexandre voor verschillende andere producenten in de Champagnestreek, waaronder Veuve Clicquot.

In 1858 kocht Alexandre een wijngaard in Reims en richtte hij zijn eigen champagne productiebedrijf op. Het jaar daarop bracht hij zijn eerste jaargang uit: Pommery Brut Nature 1859. Deze wijn was onmiddellijk een succes en hielp Pommery op de kaart te zetten als een top champagneproducent.

Onder de leiding van Alexandre’s zoon, Louis Pommery, bleef het bedrijf groeien en bloeien. In 1874 creëerde Louis de eerste Blanc de Blancs champagne. Deze wijn is volledig gemaakt van Chardonnay-druiven en wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd.

Pommery Champagne bleef in familiehanden tot 2006, toen het werd verkocht aan het Franse conglomeraat Villevenard. Het bedrijf heeft nog steeds zijn hoofdkwartier in Reims en blijft champagnes van hoge kwaliteit produceren.

Hoe wordt Pommery-champagne gemaakt

Pommery Champagne wordt gemaakt volgens de traditionele methode champenoise. Dit proces begint met de oogst van druiven uit wijngaarden in de Champagnestreek in Frankrijk. De druiven worden vervolgens geperst en gefermenteerd om een wijnbasis te creëren.

De basiswijn wordt vervolgens gemengd met een mengsel van stille wijnen en suikersiroop, de liqueur de dosage genoemd. Het resulterende mengsel wordt gebotteld en afgedekt met een tijdelijke kroonkurk. Een tweede gisting vindt plaats in de fles, waarbij koolzuurgas wordt gevormd. Dit koolzuurgas wordt opgesloten in de fles, waardoor Champagne zijn kenmerkende bubbels krijgt.

De flessen rijpen vervolgens minimaal 15 maanden. In deze periode bezinkt het bezinksel van de tweede gisting op de bodem van de fles. De flessen worden ondersteboven in zogenaamde pupitres geplaatst en regelmatig gedraaid om het bezinksel los te maken. Ten slotte wordt de hals van elke fles bevroren en wordt het bezinksel verwijderd voordat de flessen opnieuw worden gekurkt met een permanente sluiting.

De verschillende soorten Pommery-champagne

De verschillende soorten Pommery champagne zijn Brut, Rose, Blanc de Blancs, en Blanc de Noirs.

Brut is de meest voorkomende soort van Pommery champagne. Het is een blend van wijnen uit verschillende jaargangen en is droog met minder dan 1% suiker.

Rose is een blend van rode en witte wijnen die de champagne zijn roze kleur geeft. De wijn is ook droog met minder dan 1% suiker.

Blanc de Blancs is volledig gemaakt van witte druiven. De wijn is droog met minder dan 1% suiker.

Blanc de Noirs is volledig gemaakt van rode druiven. De wijn is ook droog met minder dan 1% suiker.

Conclusie

Pommery champagne is een luxueuze drank die kan worden gedronken bij speciale gelegenheden.

Je houd misschien ook van..