Ik ben goed in mijn werk

Ik ben goed in arbo verantwoord werken

Bij je eerste baantje grap je er misschien nog over. “Hey, dat mag niet van de arbodienst!” Maar als de jaren gaan tellen ben je toch blij als je verantwoord met je eigen lichaam, maar ook met je personeel om gaat. Als je iets vaak doet, zoals het herhalen van een specifieke beweging, kun je dat maar beter correct en zonder te veel belasting uitvoeren.

Train jezelf

We zijn van nature soms best gemakzuchtig. Dus gedisciplineerd zijn in je eigen beweging is een uitdaging. Verdiep je eens in het volgen van een tiltraining. Op die manier leer je zowel theoretisch over de lange termijngevolgen van een slechte houding en krijg je praktische tips om simpelweg beter te tillen. Met name mensen die voor hun beroep dagelijks moeten tillen of fysiek werk doen hebben hier voordeel van. Het kan je zoveel makkelijker gemaakt worden als je maar even de juiste tips en tools hebt. De arbodienst is er wat dat betreft ook niet voor niets. Juist de onwetendheid zorgt vaak voor klachten en vanuit de Arbowetgeving ben je beschermd.

Voldoende rust

Overwerkt, een burn out of depressie. Het zijn zaken die je tegenwoordig steeds meer hoort. En eenmaal in dat stadium dan heb je echt al lange tijd te veel van je zelf gevraagd. Niets voor niets is er wetgeving over een maximaal aantal werkuren per dag en een minimale rustperiode tussen twee shifts. Toch zijn deze regels al best extreem. Want vaak wordt er geen rekening gehouden met reistijd. Een werkdag van 8 uur heeft vaak een half uur onbetaald pauze. Daarnaast ben je zomaar een uurtje heen en een uurtje terug onderweg. Tot komt totaal op 10,5 uur. Neem jij wat extra marge voor het reizen of sta je geregeld in de file dan komt er nog wat tijd bij. Voor je het weet ben je het halve etmaal van huis. Het nadeel is dat je niet alleen langer van huis bent, maar dat dit altijd van je vrije tijd of hersteltijd af gaat. Het is zaak je hier van bewust te zijn zodat je jezelf voldoende rust kunt gunnen. Thuiswerken kan soms al aardig helpen aangezien je dan de reistijd weg kunt strepen. Tel uit je winst!

Ken de regels

Nee, je hoeft het wetboek niet uit je hoofd te kennen, maar je kan er vanuit gaan dat je leidinggevende dit ook niet weet. Wees dus alert op het feit dat je jezelf niet overvraagt. Ga er vanuit dat de regels niet perfect worden nageleefd en wees niet te naïef. Dat klinkt een beetje extreem maar je kunt overbelasting beter voorkomen dan genezen.

 

Je houd misschien ook van..