Ik ben goed in mijn werk

Ik ben goed in automatiseren

Vrije tijd ligt op de loer als jij je processen efficiënter weet te maken. Bijvoorbeeld door het te automatiseren. Dat is de eeuw waar we nu in leven. Maar waar begin je mee? En welke processen kán je eigenlijk allemaal automatiseren. Daarvoor zoomen we even verder in.

Wat is automatiseren?

Automatiseren gebeurt over het algemeen door de aansturing van een computer. Door processen vooraf te programmeren worden handelingen geautomatiseerd en in een correcte volgorde gezet. Op die manier kan er meer tegelijk gebeuren met een kleinere foutmarge. Ook worden processen op die manier in gang gehouden waardoor het 24/7 door gaat. In hoofdlijnen heb je er dus geen omkijken naar. De computer is een investering maar verdient zich terug in de vorm van minder arbeidskosten en een hogere productiviteit. Een belangrijke pijler in de automatisering is EDI, of wel Electronic Data Interchange. Het gaat hier om gestructureerde elektronische data die geautomatiseerd wordt overgebracht.

Wat kunnen we allemaal automatiseren?

Theoretisch gezien kunnen we vrijwel alles automatiseren. Een aantal processen moeten we nog ontdekken, uitvinden of verbeteren. Daarnaast kun je je ook altijd afvragen: loont het om dit proces te automatiseren. In de basis gaat het altijd om kosten versus opbrengsten. Niet alleen in tijd, maar ook in geld. Ook zijn er dingen die we vanzelfsprekend vinden om als manuele handeling te doen, die we over 50 jaar misschien geautomatiseerd hebben en ons niet konden voorstellen dat we dit ooit handmatig deden. Denk bijvoorbeeld aan het oprapen van de ochtendkrant van de deurmat, het lappen van de ramen of het wieden van onkruid. Stel je eens voor als je de hele dag in een soort zwevende ligstoel hangt en overal heen zoeft. Je hoeft niets meer zelf te doen, alles verloopt automatisch. Word je daar blij van?

Automatiseren voor bedrijven

Uiteindelijk zijn bedrijfseconomische processen het meest interessant om te automatiseren. Weer het kosten-baten verhaal. Je kan je tijd maar één keer verkopen. Dus door processen te automatiseren daalt je kostprijs en stijgt je winst. Of kan je bijvoorbeeld een concurrentievoordeel halen. Maar er zijn ook andere voordelen. Gevaarlijke handelingen worden ook geautomatiseerd. Met als positief gevolg dat er minder ziekteverzuim of leed is op de werkvloer. De winst is in die zin een ruim begrip. Zijn we dan als mens op termijn nog wel nodig? Of worden we overgenomen door kunstmatige intelligentie? Of zijn we zelf kunstmatige intelligentie? Interessante hypothesen die de tijd ons zal leren en waar tot die tijd in films gretig gebruik van wordt gemaakt. Automatisch dan he!

 

Je houd misschien ook van..