Ik ben goed in klussen

Ik ben goed in huis innovatie

Je rijdt thuis de straat in. Het hek voor je oprijlaan gaat automatisch open dankzij de kentekenherkenning. Je rijdt verder het terrein op. Ook de garagedeur gaat al open. Je parkeert de auto en loopt naar binnen. Het huis is al lekker warm en de verlichting brandt al. Dat had je al geregeld vanaf je smartphone. Op het tablet op de muur kies je default optie 3. Een relaxt muziekje start, de lichten dimmen en de vitrage sluit automatisch. Je pakt een glas wijn en jouw avond kan beginnen. Jij bent goed in thuisinnovatie.

Domotica

Alles wat je zojuist gelezen hebt doe je met een domotica systeem. Domotica is er op gericht om alledaagse handelingen te automatiseren. Het geeft je luxe, comfort en gemak. Veel is zelf uit te voeren en te programmeren, maar ter inspiratie is het goed om eens bij een domotica specialist te kijken. Dan kom je er pas achter wát er eigenlijk allemaal mogelijk is. Veel zaken heb je wellicht nog nooit over na gedacht, maar de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk wel om dat het überhaupt mogelijk is om het een en ander te automatiseren. Dit moet dus zowel vanuit de besturing worden geprogrammeerd, maar ook het geen je automatiseert moet dit daadwerkelijk kunnen.

Veiligheid

Ook beveiliging is een groot deel van domotica. En daarmee snijdt het mes aan twee kanten. Het gemak levert over het algemeen ook een kleinere kans op bijvoorbeeld woninginbraak op. Dat is nu net iets wat je liever voorkomt dan geneest. Op het moment dat je dus een nieuw domotica plan gaat bedenken en/of uitvoeren, hou dan dus ook rekening met beveiliging en preventie. Dit draagt zeker bij aan je afweging of kan een doorslaggevende factor zijn.

Binnen en buiten

Het is goed om te realiseren dat domotica techniek zeker niet alleen voor binnen is. Juist buiten, waar je misschien minder vaak aan denkt, heb je tal van leuke toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan slimme tuinsproeiers, automatische heaters op je terras of een mooie serre met regensensor waar de dakpanelen automatisch openen en sluiten.

Wat je doel ook is. Een goede uitvoering en echt genieten doe je aan de hand van een goed plan. Teken het eerst eens rustig uit, schrijf op wat je nodig hebt en maak een inschatting van de kosten. Zowel in euro’s als qua tijd. Op die manier sta je niet voor verrassingen. Veel plezier met jouw project!

Je houd misschien ook van..