Ik ben goed in sport Uncategorized

Ik ben goed in motor rijden

Motor rijden

Motor rijden gaat niet alleen om het beheersen van het voertuig en het onder controle houden van het grote vermogen. Het is een manier van rijden waarbij je je bewust bent van je eigen kwetsbaarheid. Ervaring is dus belangrijk en dat bouw je natuurlijk op in de vorm van uren maken en kilometers draaien.

Veilige kleding

Je begint uiteraard met een stukje veiligheid voordat je opstapt. De juiste kleding is redelijk vanzelfsprekend. Een goede helm is verplicht, maar een goed motorpak beschermt je bij een eventuele val. Als je met hoge snelheid over het asfalt schraapt beschermt een leren- of kevlar pak je tegen het open schaven van je huid. Het klinkt een beetje intens, maar het is belangrijk om het nut en de gevolgen er van in te zien. Leren laarzen en leren handschoenen maken het geheel af. Het voordeel van leer is dat het soepel is, ademt en goed beschermt. Belangrijk hierbij ook is dat alle kleding, helm en laarzen goed passen. Als het goed aansluit rijdt dit ook veel prettiger gezien alle wind die je vangt op de motor.

Assertief rijden

Zoals gezegd ben je op de motor snel maar kwetsbaar. Dit betekent dat je een andere rijstijl hanteert dan dat je in de auto doet. Aan de ene kant rij je assertief en vlot. Je bent over het algemeen sneller en wendbaarder dan het overige verkeer. Dit betekent dat we vlot tempo maken met invoegen, niet achter vrachtwagens blijven hangen en indien mogelijk rustig tussen een file doorrijden. Aan de andere kant heb je geen ‘koets’ om je heen zoals een auto dit heeft. Je bent dus kwetsbaarder én omdat je kleiner bent dan een auto wordt je eenvoudiger over het hoofd gezien. Dit betekent je bewust zijn van een dode hoek, niet achter auto’s blijven hangen en oogcontact maken bij kruisingen en splitsingen. Eigenlijk moet je er altijd vanuit gaan dat de andere bestuurder je niet gezien heeft. Het vervelende is namelijk als je dit niet doet, je er snel genoeg achter komt dát je vaak ook niet gezien bent. Helaas!

Laat je niet uitdagen

Een motor is snel en stoer. Dus worden motorrijders vaak uitgedaagd door auto’s, andere motorrijders of gewoon door zichzelf. De verleiding is groot om het gas eens flink open te draaien. Dat is zeker leuk, maar ga dan gewoon eens een dagje het circuit op als je dat ziet zitten. Probeer je te beheersen en breng jezelf en andere niet onnodig in gevaar. Heb je dit onder controle dan is de motor een fantastisch voertuig om te berijden.

 

Je houd misschien ook van..