Ik ben goed in klussen

Ik ben goed in onderhoud van mijn huis

onderhoud

Wanneer je een huis koopt let je meestal alleen op de verkoopprijs en op de verbouwingskosten. Vaak worden de onderhoudskosten niet mee gecalculeerd. Terwijl dit best een belangrijke factor is. Onderzoek heeft aangetoond dat 30% van de Nederlanders niet genoeg geld heeft om zijn huis goed te onderhouden. In deze blog lees je hoe jij je huis zo efficiënt en effectief mogelijk onderhoudt. 

Bliksem

Voorkomen is beter dan genezen zeggen we wel eens. Bij blikseminslag is dat zeker het geval. Zorg daarom voor een goede bliksembeveiliging in huis. Wanneer het huis wordt geraakt door bliksem en je hebt geen bliksembeveiliging dan zorgt dit voor ontzettend veel schade en dit komt meestal erg hoog in de kosten te staan. 

Woningwaarde

Wanneer je weinig doet aan het onderhoud van je woning bestaat de kans dat de woningwaarde veel lager wordt en dat de onderhoudskosten per saldo toenemen. Een kozijn schilderen is namelijk veel goedkoper dan een kozijn vervangen omdat die verrot is geraakt. Verder dekt de verzekering geen schade wanneer de schade is ontstaan door achterstallig onderhoud, zoals een lekkend dak. 

Geld opzij leggen

Het is verstandig om elke maand geld opzij te leggen voor het onderhoud van je woning. Onderzoek heeft aangetoond dat je gemiddeld gezien 300 euro per maand opzij moet leggen voor onderhoud. Maar dit is natuurlijk erg afhankelijk van de staat van de woning, uit welk jaar de woning komt en wat voor type huis het is. Denk bij onderhoud van je woning aan het vervangen van kozijnen, het renoveren van je dak, het vervangen van de cv-ketel. Maar ook kleine klusjes zoals een lekkende kraan of een nieuwe deurbel. 

Schilderen

Eens in de zoveel tijd is het nodig om je huis opnieuw te schilderen. Hierbij is goede verf erg belangrijk. Goede verf beschermt je huis tegen weersinvloeden. Bovendien maakt het je huis representatief, wat weer zorgt voor waardevermeerdering. Gemiddeld gezien gaat schilderwerk zes tot tien jaar mee. Bekijk voordat je gaat schilderen goed of het hout niet beschadigd is, repareer dit voordat je begint met schilderen. 

Daken en muren

Kijk af en toe je muren en dak eens goed na. Daken en muren vergen weinig onderhoud. Wel is het verstandig om na een flinke storm het dak goed te controleren op scheuren en gaten. Controleer of de dakpannen nog recht liggen en of deze niet beschadigd zijn. Bekijk verder of de dakgoten schoon zijn, zodat het water gemakkelijk weg stroomt. Het komt vaak voor dat de goten verstopt zijn met bladeren, takjes, vogelpoep en mos. 

Dit waren onze tips om je huis goed te onderhouden. Leg elke maand een bedrag opzij en zorg ervoor dat je eens in de zoveel tijd controleert waar er onderhoud nodig is.

Je houd misschien ook van..