Ik ben goed in klussen

Wil je een tuinhuis bouwen? Hier moet je op letten!

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een tuinhuis met overkapping in de tuin. Niet voor niets, het biedt hen diverse voordelen! Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat je ook bij een zomers buitje van de tuin kunt blijven genieten. In veel gevallen is het ook tijdens zo’n bui warm genoeg om buiten te zitten. Daarbij staan de tuinmeubelen beschermd onder een overkapping. Het voorkomt dat bijvoorbeeld een houten tuintafel al snel wordt aangetast door een groene aanslag, of dat de tuinstoelen verkleuren. Bij de keuze voor een tuinhuis met of zonder overkapping, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Je zou bijvoorbeeld ook voor een veranda kunnen kiezen, wanneer je een beschutte plek wilt hebben om een groot deel van het jaar buiten te zitten.  

Kijk goed naar het formaat van het tuinhuis 

Bij de bouw van een tuinhuis is het allereerst zaak om rekening te houden met het formaat hiervan. Je wilt voorkomen dat het tuinhuis te nadrukkelijk aanwezig is in de uitstraling van de tuin. Dit kun je overigens ook voorkomen, door verschillende soorten groen tegen de wanden van het tuinhuis omhoog te laten groeien. Onder meer hedera is er zeer geschikt voor. Ook de keuze voor een aantal bamboeplanten voor de wanden van je tuinhuis kan een optie zijn. Kies altijd voor bamboeplanten die niet woekeren.  

Verschillende modellen tuinhuizen 

Tuinhuizen zijn er in verschillende modellen. Het grootste verschil zit in een tuinhuis met en zonder overkapping. Zeker in een kleinere tuin is het onverstandig om voor een combinatie te kiezen. Je zou in dit geval beter voor een veranda tegen de woning aan kunnen gaan, gecombineerd met een tuinhuis achter in de tuin. Het maakt het tuinhuis minder pompeus. Ook zit er een verschil in een tuinhuis in rechthoekig model en een tuinhuis in de vorm van een honingraat. Dat laatste is een goede optie, wanneer je de tuinhuis op een plek zet waar je om het tuinhuis heen kunt lopen.  

Zelf een tuinhuis ontwerpen of een bouwpakket kopen 

Je hebt bij de aankoop van een tuinhuis de keuze tussen een bouwpakket en het volledig zelf ontwerpen hiervan. Dat laatste vergt enige ervaring met het bouwen van houten constructies voor buiten. Welk soort hout kies je? Hoe zorg je dat het tuinhuis waterdicht is, met name rond de deur en ramen? Welk type dakbedekking gebruik je op het dak van je tuinhuis? Enzovoorts. Het voordeel van een bouwpakket is dat het nog slechts een kwestie van het in elkaar zetten van het tuinhuis is. Het is verstandig dit samen met een aantal anderen te doen.  

Stevige fundering voor een tuinhuis 

Kies bij een tuinhuis voor een stevige fundering. Niet alleen voorkomt dit het verzakken van het tuinhuis. Ook gaat dit het optrekken van vocht uit de grond in het hout van het tuinhuis tegen. Je kunt een betonnen vloer laten storten, waarop je het tuinhuis vervolgens op plaatst. Een alternatief is het aanleggen van een terras. Nadeel van dat laatste is dat losse tegels sneller zullen verzakken dan een stevige betonnen plaat. 

 

Je houd misschien ook van..