Ik ben goed in gamen

Verantwoord gamen, zo doe je het

gaming laptop

Alles wat je té veel doet is meestal niet gezond voor je. Zo geldt dat ook bij gamen. Wanneer je non-stop gamet is de kans groot dat je slecht slaapt, ruzie maakt met andere en pijn in je nek krijgt. Daarom hebben wij een aantal tips samengesteld zo dat gamen gezond en leuk blijft.

Beter slapen

Wanneer je de hele dag gewerkt hebt en je zin hebt om tot in de late uurtjes te gamen, dan val je waarschijnlijk moeilijk in slaap. Van gamen word je namelijk zowel lichamelijk als mentaal alert. Stop daarom minstens een uur voordat je naar bed gaat met gamen. Als je een gaming laptop hebt, leg deze dan in een andere kamer neer. Verder helpt het ook om je tablet of telefoon uit je slaapkamer te houden. Wanneer je toch nog in de late avond wilt gamen op je gaming laptop, zorg er dan voor dat het beeldscherm licht op donker mogelijk staat. 

Gezond blijven

Wanneer je de hele dag aan het gamen bent zit je ontzettend lang achter elkaar op dezelfde stoel. Hierdoor loop je risico op lichamelijk klachten. Denk hierbij aan nek- en schouderpijn of aan hoofdpijn. Verder gaat je conditie ook erg achteruit. Ga daarom tussen het gamen door een stuk lopen of hardlopen. Ben je lid van de sportschool? Top, ga dan tussendoor even een uurtje sporten. Zo voorkom je dat er te lang spanning op dezelfde spieren staat. 

Leef en game balans

Wanneer je veel gamet is het uiterst belangrijk om een goed leef en game balans te vinden. Hierbij is het belangrijk dat je ook andere dingen doet naast het gamen. Wanneer je dit niet doet kan dit ten koste gaan van werk, school en contact met anderen. Zorg er daarom voor dat gamen zaken zoals sport, sociale contact en school of werk niet in de weg gaat zitten. Maak daarom duidelijk afspraken met jezelf. Stel een schema op waarin je aangeeft wanneer en hoelang je wilt te gamen. Zet daar ook bij tot hoe laat je dit gaat doen. Ben je verslaafd aan sommige game apps of socials media apps? Gebruik dan een App Blocker. Een App blocker helpt je van te voren in te stellen dat bepaalde apps tijdelijk geblokkeerd zijn. 

Dit waren ze dan. Onze tips die er hopelijk voor zorgen dat jij verantwoord gaat gamen.