Ik ben goed in koken

6 TIPS OM JE GEZONDE VOEDING MINDER SAAI TE MAKEN

Voor veel mensen klinkt het idee van gezond eten niet al te aantrekkelijk, omdat het beelden oproept van gewone gestoomde groenten of een kom saaie quinoa. De realiteit is echter dat gezond eten heel lekker kan zijn, vooral als je gewapend bent met het juiste advies over hoe je je gezonde voeding spannender kunt maken. Als je tijd besteedt aan het lekkerder en unieker maken van je maaltijden, kun je meer geïnspireerd raken om gezond te eten.
Als je een paar inspirerende manieren wilt om je eten een andere draai te geven, overweeg dan deze 6 tips om je gezonde eten minder saai te maken.

1 VOEG WAT KLEUR TOE

Tuinsalades kunnen saai worden als ze dezelfde groenten bevatten. Verander de kleur van deze stand-by salade door te beginnen met radicchio of rode bladsla en voeg gele tomaten, oranje paprika’s, paarse wortels en gesneden aardbeien toe. Meer kleur staat gelijk aan meer voedingsstoffen.

2 KIES SEIZOENSGEBONDEN PRODUCTEN

Door seizoensgebonden producten te kiezen, krijg je de meest verse en smaakvolle groenten en fruit. De focus op seizoensproducten stimuleert ook het experimenteren met nieuwe groenten en fruit.

3 EXPERIMENTEER MET SCHALEN

Er is de laatste tijd een enorme trend in het eten uit kommen. Graan bowls, smoothie bowls, etc. Deze bowls focussen op groenten, volle granen en proteïne-ingrediënten gecombineerd met smaakvolle sauzen die gezond eten spannend maken.

4 VOEG WAT TEXTUUR TOE

Soms is alles wat we nodig hebben een verandering in textuur om het alledaagse vrolijker te maken. Maak bijvoorbeeld je ochtendmaal knapperig door zonnebloem- of pompoenpitten aan yoghurt of havermout toe te voegen. Het voegt niet alleen smaak toe, maar ook essentiële vetzuren. Andere gezonde bronnen van knapperigheid zijn chiazaad, hennepzaad of noten.

5 VOEG KLEINE HOEVEELHEDEN SMAAKVOLLE INGREDIËNTEN TOE

Gezond eten betekent evenwicht, dus als er een ingrediënt is dat je lekker vindt en je gerecht lekkerder zou maken, voeg het dan toe – maar gebruik een kleine hoeveelheid. Met een kleine hoeveelheid spek om een soep op smaak te brengen of een beetje zachte kaas op een salade kan je een heel eind komen. Het toevoegen van kleine hoeveelheden van deze smaakvolle ingrediënten helpt om de smaak van het gerecht te ontwikkelen zonder het een ongezonde keuze te maken. 

6 GEBRUIK CITRUS

Citroenen, limoenen en sinaasappels zorgen niet alleen voor veel smaak, maar ze zijn ook een goede bron van voedingsstoffen. De oliën in de schil van deze vruchten zijn aromatisch en doen ons watertanden. Er zit eigenlijk meer smaak in de schil dan in het sap van de vrucht – en deze pop van smaak zal elk gerecht opfleuren. Ik vind het heerlijk om ’s ochtends limoenschil aan mijn eieren toe te voegen, citroenschil aan elk visrecept, en sinaasappelschil in gebakken gerechten.

 

Je houd misschien ook van..