Ik ben goed in school

TIPS OM EEN TIEN TE HALEN VOOR BIOLOGIE

biologie

PLAN BIOLOGIE STUDIETIJD

Een van de redenen waarom wetenschapslessen zo uitdagend zijn, is dat ze je vragen naar dingen te kijken waar je nog nooit eerder naar hebt gekeken. Als je Engelse les volgt of zelfs een les psychologie, ben je vaak op bekend terrein en voeg je kennis toe die je hebt opgedaan tijdens eerdere lessen of uit andere bronnen.

MAAK FLASHCARDS VOOR JE WOORDENSCHAT

Studies hebben aangetoond dat je meer nieuwe woorden leert in een eerstejaars biologieles dan in een eerstejaars taalles. Dat is een hoop terminologie. En docenten introduceren een term maar één keer en testen je er later op.

Flashcards zijn een geweldig hulpmiddel om te onthouden. Besteed minstens een uur van je studietijd per week aan het maken en bestuderen van flashcards. Zet de nieuwe term op de ene kant van de kaart en de definitie op de andere kant. Ga door je stapel en test je vermogen om de betekenis van elke term te onthouden. Als je een kaart goed hebt, leg hem dan op een aparte stapel. Blijf oefenen met je andere kaarten tot je ze allemaal juist hebt.

STUDEER ACTIEF, NIET PASSIEF

Met alleen lezen halen de meeste mensen geen goed cijfer voor een les natuurkunde. Om informatie in je langetermijngeheugen op te slaan, moet je de informatie actief gebruiken. Je kunt op verschillende manieren oefenen wat je leert:

  • Doe de activiteiten in het lab. Hands-on laboratoriumexperimenten helpen om de concepten uit de les te versterken – dus kom voorbereid naar het lab om de experimenten uit te voeren en vragen te stellen!
  • Teken processen en structuren. Neem wat blanco papier en probeer de dingen waarover je leert te tekenen. Label alles en leg de concepten aan jezelf uit terwijl je bezig bent. Kijk naar je aantekeningen als dat nodig is, maar blijf het proces herhalen tot je niet meer hoeft te kijken.
  • Leg dingen aan anderen uit. Als je alleen studeert, kun je dingen hardop aan jezelf uitleggen. Of leg dingen uit aan je partner, je ouders, je kinderen, of zelfs je kat.
  • Beantwoord de vragen achterin het hoofdstuk van je boek. Docenten raden vaak vragen aan die bij het lezen horen. Deze vragen zijn een goede oefening, vooral de kritische denkvragen die je vragen na te denken over levensechte scenario’s en toe te passen wat je hebt geleerd.

TEST JEZELF VOORDAT JE DOCENT JE TEST

Voordat je de test maakt, moet je manieren vinden om jezelf te testen en je zwakke punten te identificeren, zodat je zeker weet dat je er echt klaar voor bent.

  • Sommige instructeurs geven kopieën van oude examens aan studenten om op te oefenen. Vraag je docent of zij dit doet.
  • Tekstboeken hebben quizzen achteraan de hoofdstukken en hebben vaak online begeleiding sites met meer quizzen.

MAXIMALISEER DE MAKKELIJKE PUNTEN

Een goed cijfer halen gaat over het behalen van het beste totaalpercentage in de klas dat je kunt halen. Examenpunten zijn meestal het moeilijkst te halen, dus zorg ervoor dat je alle makkelijke – of in ieder geval de makkelijkere – punten haalt, die meestal komen van huiswerkopdrachten, practica, aanwezigheid, en zelfs extra punten. Maak gebruik van elke makkelijke opdracht die op je pad komt. Als je dan een paar examenpunten mist, heb je rugdekking.

VRAAG OP VOORHAND OM HULP

Wacht niet tot het te laat is om hulp te vragen. Bij het eerste teken van problemen, zoals een slecht cijfer voor een opdracht of toets, vraag je hulp aan je docent, je onderwijsassistent, het bijlescentrum of een vriend die het goed doet in de les.

 

Je houd misschien ook van..