Ik ben goed in klussen

9 MANIEREN OM JE SCHILDERKUNSTEN TE VERBETEREN

schilderen

Als je groeit in je kunst, kan het zijn dat je een plateau bereikt. Misschien heb je een kick-start nodig voor inspiratie of vraag je je af hoe je je kunstvaardigheden kunt verbeteren. Het goede nieuws is dat er veel ideeën zijn om jou naar het volgende niveau te duwen. 

1 KOOP BETERE KUNSTBENODIGDHEDEN

De gemakkelijkste manier om beter te worden is misschien wel het upgraden van je kunstbenodigdheden. Een goed verzorgd penseel van marterhaar kan je hele carrière meegaan en op de laatste dag van je werk dezelfde fijne lijnen produceren als op de eerste dag. Een betere papiersoort geeft je schilderijen diepte en textuur. Duurdere verf geeft rijkere kleuren.

2 OEFENEN, OEFENEN, OEFENEN

Verbeter je tekenvaardigheden. Teken elke dag. Houd een schetsboek bij en gebruik het. Richt een atelierruimte in die u alleen gebruikt voor het maken van kunst. Schilder elke dag. Schilder naar het leven.

3 BESTUDEER KUNST KENNERS

Volg workshops. Bekijk how-to video’s. Lees kunstboeken. Bezoek kunstgalerijen. Word lid van een kunstclub. Abonneer je op een kunsttijdschrift. Zoek kunst sites op het internet. Neem een cursus levenstekenen. Kopieer een oud meesterwerk om te bestuderen. Verken kunststromingen in de geschiedenis. Lees biografieën van andere kunstenaars.

4 GRAAF DIEPER

Observeer je onderwerp en “zie” de details. Bedenk een titel die het publiek boeit nog voordat je gaat schilderen. Verwerk symboliek. Vertel een verhaal. Communiceer. Creëer stemming. Illustreer een zaak. Schilder wat je weet. Onderzoek je onderwerp.

5 MAAK GEBRUIK VAN COMPOSITIE EN ONTWERP

Ontwerp je compositie voordat je gaat schilderen. Plan een kleurenschema. Plan en gebruik een waardepatroon. Gebruik miniatuurschetsen. Zorg voor een centraal aandachtspunt. Houd je aan de wetten van het perspectief in realistische landschappen. Neem het beeld helemaal tot aan de rand van het papier. Gebruik dikke en dunne en gebroken lijnen. Maak meer gradaties. Maak geen twee vormen hetzelfde.

6 KOESTER JE INNERLIJKE KUNSTENAARS

Kijk naar een zonsondergang. Waardeer schoonheid. Bezoek lokale galeries en musea waar je ook bent. Verwonder je over de wereld. Verzamel kunst die jij bewondert. Luister naar Mozart. Reis voor nieuwe ontdekkingen en perspectieven. Koop een nieuwe kleur verf, gewoon omdat je die mooi vindt.

7 ZORG VOOR JE COMFORT 

Maak jouw werkruimte ergonomisch en comfortabel. Maak je palet schoon voordat je nieuwe kleuren aanbrengt. Richt je schilderplek in een kamer met uitzicht in. Speel je favoriete muziek terwijl je schildert. Zoek een schildersoverall die je graag over jouw kleding draagt.

8 JE ARTISTIEKE CREATIVITEIT

Zoek een ongebruikelijke invalshoek. Probeer een nieuw gereedschap of een nieuwe techniek. Bekijk het schilderij in een spiegel. Maak een reeks verwante schilderijen. Kies een thema. Zet het schilderij op zijn kop. Zoom in. Voeg een verrassingselement toe. Bekijk het schilderij van een afstand. Creëer iets totaal nieuws.

9 VERBETER JE ARTISTIEKE TECHNIEK

Verf in lagen. Wissel de kleuren om de centimeter. Gebruik zuinige penseelstreken. Voeg interessante schaduwen toe. Laat wat wit papier over voor een sprankeling. Observeer licht en schaduw.

 

Je houd misschien ook van..